13 Mart 2013

Vanilya Kokulu Şehir: BUDAPEŞTE

Orta Avrupa seyahatimizin son durağı Budapeşte oldu. Gördüğün en güzel Avrupa şehirlerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Hem tarihi hem günümüzü içinde barındıran ışıl ışıl bir şehir. Bildiğiniz gibi Buda ve Peşte olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Buda tarafı daha dağlık ve daha tarihi bir bölge. Peşte tarafı ise dümdüz ve şehir merkezinin olduğu bölge. İlk olarak otelimize çok yakın olan Peşte tarafındaki Kahramanlar Meydanı'nı gezdik. Şansımıza ilk gün hava çok güzel ve güneşliydi. Ama sonraki günler fotoğraflardan da anlayacağınız gibi kapalıydı...

Not: Makinemiz bozulduğu için fotoğrafların büyük kısmı telefonla çekildi. Görüntü kalitesi için özür diliyorum...











Kahramanlar Meydanı'ndan sonra Buda tarafına doğru yola çıktık. İlk durağımız Balıkçılar Burcu oldu. Burada muhteşem bir şehir manzarası var.





Palmiye Yaprağı barışı simgeliyor. Bu heykel çok yüksekte hatta sanırım şehrin en yüksek noktasında.




Aşağıdaki resime görünen muhteşem yapı Parlamento Binası (Peşte tarafı)








Budapeşte'de yapmadan dönmemeniz gereken en önemli şey Tuna'da tekne turu. Budapeşte Avrupa'nın en iyi ışıklandırılmış şehri seçilmiş. İnanın bana bir gece Tuna'da tekne turu yapıp şampanyanızı yudumlarken bunu çok daha iyi anlıyorsunuz.











Budapeşde ki ikinci günümüzde meşhur imparator, Osmanlı'nın başbelası Hunyadi Yanoş'un sarayına gittik. Harika bir yapı ve yemyeşil bir bahçe karşıladı bizi.








Eveeettt... Yanoş'un ta kendisi:)


Peşte tarafında şehrin harika bir alışveriş caddesi var. Üzerinde güzel restoranların,cafelerin ve mağazaların olduğu sıcak,sevimli bir cadde... Alışveriş yapacağım diye pek fotoğraf çekemedim:) Aşağıda da son karma fotoğraflarla yazımı tamamlıyorum. Aslında anlatılacak çok şey var ama ben sadece özetledim. Gezdiğim Avrupa şehirleri arasında benim için bir numara Cannes'dı ama yerini Budapeşte'ye kaptırdı diyebilirim. Mutlaka görülmesi gereken şehirklerden biri. Budapeşte'de para birimi forint. Prag'a göre daha pahalı bir şehir. Özellikle hediyelik eşyalar oldukça pahalı. 

Tabii şunu atlamayayım, Budapeşte'de ki ilk gecemizde Çigan Gecesi'ne gittik. Mükemmel bir eğlenceydi. Onu daha sonra ekleyeceğim bir video ile özetleyeceğim:)



Buda ve Peşte yakalarını birbirine bağlayan çok şık köprüler var. En önemlileri arkamda gördüğünüz aslanlı köprü ve Margaret Köprüsü'dür. Nehrin üzerinde bir de Margeret Adası var. Yemyeşil,üzerinde yürüyüş parkurlarının olduğu bir ada. Bizim gidecek vaktimiz olmadı ama gidip görün derim...


Garbeaud şehrin en meşhur ve eski cafelerinden biri. Ve fiyatlar oldukça yüksek:)


Veeee son olarak Tridelnikl... Pragda hergün yiyip tadına doyamadığımız tatlı meğer Prag'ın değil Macar2ın en meşhur tatlısıymış:)

Macarlar çok soğuk insanlar ve Türkle're karşı çok sevecen olduklarını söyleyemiycem. Ama şehir görülmeye değer,bir zamanlar bizim olan ama kaybettiğimiz topraklar... Şehirde Osmanlı'dan kalma hamam olarak kullanılan birkaç yapı hala var.
Budapeşte bukadar resimle anlatılacak bir şehir değil, görülmesi gereken bir şehir:)

Sevgiler









5 yorum:

  1. çok güzel anlatmışsın.. benim için çok özel bir anlamı olan bir şehir. Senin gözünden okumam da çok hoş oldu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Benim için d eçok özel şehirlerden biri oldu

      Sil
  2. MErhabaaa :)
    Nede güzel yazmışsın, teşekkür ederiz.
    Bende minicik bir notumu geçeyim istedim.
    Tüm şehri bisikletle gezmiştik, abartmıyorum neredeyse tüm şehri, yukarıya elbette çıkamamıştık ama tüm tarihi yerleri, parkları,ve görülesi her şeyi bir günde bisikletle gezivermiştik, o yüzden Budapeşte'de toplu taşıma nasıldır hiç bilmem, ama taksilerin EUR yada USD kabul etmediklerini biliyorum :)
    Nurten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz turla gittiğimiz için havada çok sıcak olmadığı için bisiklet hiç aklımıza gelmedi:) Ama bence harika bir deneyim olmuştur...Biz hep metro kullanıyoruz yurtdışında,bende taksiye hiç binmedim...Çoğu yerde de dediğin gibi euro yada usd geçmiyor yalnızca forint kabul ediyolar...Ama çok güzeldi,tekrar gidip görmek isterim

      Sil
  3. Budapeştede alternatifleri ararken sitedeki resimlere bakıp birazda gaza geldik :) Budapeştede bir turkçe rehber bulduk ( www.budapeste.net ) ve alternatif bir tur istedik. Tam anlamiyla harikaydi. Tüm resimdeki yerleri ve Budapeştenin alternatif sıra dışı mekanlarını iki gün boyunce gezdik. En çok hoşumuza gidende ikinci el dükkanları ve bit pazarıydı. Harika yağlı boya tablo buldum 80 euroya.....

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)